Haber

Ankara Sof kumaşı halk eğitim merkezleri ile dünyaya açılacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara Ankara Ankara keçisinin yününden elde edilen nadide bir malzeme olan yumuşak kumaşın geliştirilmesi ve ihraç edilmesi için Bakanlık olarak her türlü girişimi yapacaklarını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) Uygulama Oteli’nde düzenlenen Ankara Sof Atölyesi’nin açılış töreninde konuştu.

Bakanlığın 2022 hedefleri için rakamları her pazartesi güncellediklerini ve planlarını buna göre şekillendirdiklerini belirten Özer, bu yıl için koydukları tüm hedefleri birer birer aştıklarını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu hedeflerden birinin de 3 bin yeni kreş yapmak olduğunu belirterek, “Bugün itibariyle 5 bin 541 kreş kapasitesini ülkemiz çocukları ile buluşturduk. Mevcut yatırımlarla bu kapasite 6 bini geçecek. 2022 sonuna kadar bin. Bu bir devrimdir.” dedi.

Beş yaşında yüzde 65 olan okullaşma oranının yüzde 98’e ulaştığını, yılsonunda bu oranın büyük ihtimalle yüzde 99-100 bandına oturacağını belirten Özer, bu gelişmenin bir okullaşma olduğunu vurguladı. ülkenin geleceği için yapılmış en büyük atılımlardan biridir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 hedefini 1 milyon çırak kalfa olarak açıkladığını, o dönemde Türkiye’de çırak kalfa sayısının 159 bin olduğunu belirten Bakan Özer, “Bu sabah itibarıyla 1 milyon 110 bine ulaştık. 2022 yılı bitmeden bu hedefimizi tamamladık.” dedi.

Yardımcı kaynaklarda 100 milyon hedefini aşarak bugün 160 milyon yardımcı kaynağı prestijli öğrencilerle buluşturduklarını kaydeden Özer, burada da hedefi yüzde 50 aştıklarını söyledi.

“Kütüphanesiz Okul Kalmasın” projesinde 28 milyon olan kitap sayısını 100 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirten Özer, “Bugün itibariyle 105 milyon kitaba ulaştık. Bu hedefimizi de gerçekleştirdik.” konuştu

“Öğretmen başına ders saati 205 saate ulaştı”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla hareket ettiklerini ve bu amaçla farklı sistemleri devreye aldıklarını belirtti.

Özer, “Hedefimiz 2022’de öğretmen başına düşen eğitim saatini 120 saate çıkarmaktı. Bugün itibariyle Türkiye’de öğretmen sayısındaki artışa rağmen öğretmen başına düşen eğitim saati 205 saate ulaştı. muhtemelen 2022’nin sonunda 250 saate ulaşacak.” dedi.

Hayat boyu öğrenme kapasitesini artırmayı da hedeflediklerini anlatan Özer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın halk eğitim merkezleri ve olgunlaştırma enstitüleri aracılığıyla yılda 3-4 milyon vatandaşa ulaştığını belirtti.

Hayat boyu öğrenme kapsamında yetişkinlere eğitimle her zaman destek olmak için her ay 1 milyon vatandaşa ulaşmak istediklerini ifade eden Özer, “Yılsonuna kadar 12 milyon vatandaşa ulaşmak gibi bir hedef belirledik. Yüzde 65. bu da kadın kursiyer. Bugün itibariyle 12 milyon 242 bin 46 vatandaşa ulaştık.” ifadelerini kullandı.

Belirlenen tüm hedeflere ulaşmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Özer, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yola çıkacaksak, yarın değil, bugün her şeyi yapmalıyız.” dedi.

Hayat boyu öğrenme için hedefler

Bakan Mahmut Özer, Bakanlığın Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ndeki 3 bin 500’ü aşkın kursun tamamını 2022 yılı sonuna kadar güncellemeyi hedeflediklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu kapsamda akademisyenler, uzmanlar, öğretmenler ve işgücü piyasasının taleplerini dikkate alacaklarını ve istihdama öncelik vereceklerini söyledi.

“İkinci hedefimiz ise tüm dersleri dijital platforma taşımak. Halk Eğitim Merkezleri Bilişim Ağı ile 2022 yılı sonuna kadar tüm eğitim içeriklerini dijital platformda buluşturacağız. Üçüncü hedefimiz ise artık halk eğitimini uluslararası hale getiriyoruz.” •Balkanlar merkezi başta olmak üzere Kıta Avrupası’nda tüm kurslarımızı dijital platforma taşıyacağız.Tüm vatandaşlarımızın kullanımına ve sertifikasyonuna açacağız.Bu nedenle kişisel gelişim ile ilgili çok değerli bir enstrümanı hizmete sunacağız. 1 Ocak 2023 prestijiyle sadece Türkiye’deki vatandaşlarımızın değil, kıta Avrupası’ndaki vatandaşlarımızın da kalkınması.”

“Şal kumaşında olduğu gibi aynı mekanizmayı takip edeceğiz”

Özer, mesleki eğitimin işgücü piyasasıyla dinamik bir şekilde iç içe geçmesi, sadece insan kaynakları değil, üretim ve fikri mülkiyet çalışmalarının da yürütülmesine imkan verecek şekilde hareket ettiklerini belirtti.

Mahmut Özer, “Şırnak’ta şal ve şal kumaşta yaptığımız gibi yumuşak kumaş üretmek, yenilikçi yaklaşımlarla geliştirmek ama en önemlisi yurtdışına ihraç etmek için de Bakanlık olarak her türlü inisiyatifi kullanacağız. Aslında bizde her şey var. türlü ekipman hazır, sadece bir araya getirmemiz gerekiyor.” söz konusu.

Her köy okulunun içine halk eğitim merkezi kurduklarını ve köyde yaşayan vatandaşlara şehre gelmeden istedikleri her türlü eğitimi vermeyi amaçladıklarını anlatan Özer, 2 bin köyde 147 bin vatandaşın eğitim gördüğünü söyledi. Şimdiye kadar yaşam merkezleri. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer şunları söyledi:

“Bugün benim sof kumaşı ile ilgili yapmak istediğim amaç bir merkez kurmak, köy yaşam merkezi kurmak, orada keçi yetiştirmek, yetiştirilmesini sağlamak, Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde tüm bu işlemleri takip etmek, üretimlerini ve tüm dokuma atölyelerini halk eğitim merkezi aracılığıyla kurmak, Aynı zamanda oradaki vatandaşların ilgisini çekmek, köylülerimizin bir işletme ile birleştirilerek oradan çırak ve kalfa olarak çalışabilmelerini sağlamak, Üretilen işleri yurt dışına ihraç edin.Ekonomiyi bu şekilde ürettiğimizde Şırnak’ta şal-şepik kumaş ihracatına başladığımız gibi yumuşak kumaşta da aynısını sağlayacağımıza inanıyorum.Milli Eğitim Bakanlığı olarak bunu bir görev olarak kabul ediyoruz. tarihi bir sorumluluk.”

Ankara keçisinin popülasyonunun arttırılması için davet yapıldı.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sabahattin Dülger de yöresel dokuma kültürünü yaşatmak için yürüttükleri faaliyetlerden bahsetti.

Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Ankara Ankara keçisi için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ankara Ankara Ankara Keçisinin popülasyonunun artması ve ekonomik değerinin artması için Ankara Kalkınma Ajansı’na davet yapıldığını belirten Şahin, son davetin başvuruları beklediğini söyledi. Sosyal bir proje olmaktan çıkıp ekonomik boyuta taşınması gerektiğine işaret eden Şahin, bunun için özel sektörü devreye sokmayı hedeflediklerini anlattı.

“Ankara markası yaratmak için önemli bir adım atılacak”

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, koltuk kumaşının Ankara için değerli bir ticari meta olduğunu söyledi.

Kızılcahamam Halk Eğitim Merkezi’nde başlayan Ankara koltuk kumaşının dokuma serüveninin Ayaş, Güdül, Çamlıdere ve Nallıhan ilçelerini kapsadığını belirten Yıldız, projenin kadın kooperatifleri ile koordinasyon halinde bir kırsal kalkınma projesine dönüştüğünü söyledi. Milletvekili Yıldız, “Çalıştay sonunda tüm paydaşları aynı masada buluşturarak bir Ankara markası yaratma yolunda önemli bir adım atılmış olacak” dedi. söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu