‘Sürdürülebilirliğin DNA’sına’ Bursa’da yoğun ilgi
BURSA (İGFA) –BUSİAD Yürütme Kurulu Lideri Buğra Küçükkayalar, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) İnovasyon ve Yaratıcılık Uzmanlık Kümesi tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen İnovasyon ve Yaratıcılık Sempozyumu’nun açılışında konuşan Buğra Küçükkayalar, bu yıl “Sürdürülebilirliğin DNA’sı” temasını yaşadığını söyledi.
“Sadece üretimin değil, sürdürülebilir üretimin de değerli olduğunu yeni anlıyoruz” diyen Küçükkayalar, “Döngüsel üretimin doğrusal değil, değerli olduğunu, doğamızı ve geleceğimizi düşünerek üretip tüketmemiz gerektiğini anlıyoruz. kaynakların sonluluğunu gözden kaçırmadan. Logomuza bakın; Dut yaprağı, ipek koza ve dişli. Yani 44 yıl önce sürdürülebilir olmanın hayatın devamlılığı için vazgeçilmez olduğu anlaşılmış ve bu Bursa’nın sembolleriyle ifade edilmiştir.
Sempozyumun paydaşlarından Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise pil ve pil teknolojileri konusunda açacakları Mükemmeliyet Merkezi’nin haberini verdi.
Sempozyumda birinci konuşmacı, oyuncu, senarist ve yönetmen Mert Fırat da sürdürülebilirliğin sadece ekonomide, üretimde, çevresel maliyetlerde değil, kültür sanatta da mümkün ve gerekli olduğuna dair bir konuşma yaptı.
Aynı zamanda UNDP’nin Büyük İyi Niyet Elçisi olan Mert Fırat, var olma, nüfuz ve yönetişim mücadelesini temel aldığı konuşmasında, “Sürdürülebilirlik, yaşama içgüdüsünü de içerir. Pandemi aynı zamanda bir savaştı ve biz bundan yeni çıktık. Artık ölüyoruz dedik, bir başlangıç ya da takip değil. Karbon ayak izini azaltacak ve üretimi dönüştürecek bir yola girmek gerekiyor. Çin’de bir tekstil işçisi ile ABD’de bir konutta yaşayan bir milyarderin ortak sorunu olduğunu anladık.” Yeni çağda temel maliyetlerin değişmediği ancak temel önceliklerin değiştiğine işaret eden Fırat, eğitimde, zekanın kullanım biçiminde, üniversitelerde ve üretimde her şeyin dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. 50 yıl sonra üretimin ihtiyacı karşılayamayacağının altını çizen Fırat, verimlilikten ve sosyal inovasyondan bahsetmek gerektiğini söyledi.
Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Emre Eczacıbaşı, sürdürülebilir kurumsallığın nasıl inşa edilebileceği ve düzenlemelerin nasıl dönüştürülebileceği konusunda Eczacıbaşı’ndan örnekler vererek konuşmasını yaptı.
Empozyumun platin sponsorları Doğu Pres AŞ adına Finans Müdürü Tekin Ekici ve Turkcell Dijital İş Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Süha Bayraktar, şirketlerinin inovasyon ve yaratıcılık konusundaki çalışmalarını ve vizyonlarını katılımcılarla paylaştı.