Haber

Yunanistan’da seçimin galibi belli oldu! tip 2’ye gidebilir

Yunanistan’da yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 85’inden fazlası sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in partisi Yeni Demokrasi (ND) yüzde 40,80 oyla seçimi kazanmasına karşın parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı.

ND’nin ardından Aleksis Tsipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon – İlerici İttifak (SYRIZA) oyların yüzde 20.06’sını alarak seçimi ikinci sırada tamamladı.

Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) oyların yüzde 11,62’sini, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,17’sini ve Yunan Çözümü (EL) yüzde 4,47’sini aldı.

Seçime katılan 27 siyasi parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız adayın ortasında toplam 5 parti ve ittifak yüzde 3 barajını geçerek meclise girmeye hak kazandı. Seçimin resmi sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor.

MİÇOTAKİS’TEN İLK AÇIKLAMA!

Mitsotakis, ilk seçimin sonuçlarına ilişkin bir açıklama yaparak, seçim zaferlerini kutladı. “Yeni Demokrasi, mutlak çoğunluk tarafından yönetilmek üzere halkın onayını aldı. Kuşkusuz, bu siyasi deprem, yeni seçimlere giden yolumuzu hızlandırmamızı sağlıyor. Yalnızca güçlü hükümetler cesur reformlarla ilerleyebilir.”ifadeleri kullandı.

ÇİPRAS’TAN TEBRİKLER

Tsipras, Miçotakis’i aradı ve genel seçimlerdeki zaferinden dolayı onu tebrik etti.
PASOK lideri Nikos Androulakis ise partisinin başarısını “büyük bir zafer” olarak nitelendirerek, “Bugün bu büyük zafere ulaşan her Yunan kadın ve erkeğe en içten teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULAMAZSA SEÇİM İKİNCİ TÜRE GİDECEK

Birinci tip nispi seçim sistemine göre hiçbir parti tek başına hükümeti kurmak için gereken yüzde 46’lık oya ulaşamıyor. Yeni Demokrasi, partiler arasında işbirliği yaparak koalisyon hükümeti kurmazsa, ikinci tür seçimler Haziran sonu veya Temmuz başında bu kez mutlak çoğunluk sistemiyle yapılacak. tekrarlanması bekleniyor. Mutlak çoğunluk sistemine göre bir parti, oyların yüzde 38’ini alarak tek başına hükümet kurabilecek.

andirinhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu