Haber

NASA, Peregrine Uzay Aracının Dünya Atmosferinde Yanacağını Duyurdu

Uzay görevlerini kontrol etmek, yer görevlerine göre oldukça zordur. Bunun için uzay ajansları ve uzay şirketleri uzay ortamı kuralları oluşturur ve testler yapar. En kötü senaryoya bile uyum sağlamaya çalışsalar da bazen işler umdukları gibi gitmeyebilir. NASA kötü haberi duyurdu. Ne yazık ki Peregrine uzay aracı 18 Ocak Perşembe günü Dünya atmosferinde yanacak. İşte detaylar…

Peregrine uzay aracı Dünya atmosferinde yanacak!

Pek çok başarısız görevden sonra Dünya yörüngesi uzay enkazlarıyla doldu. Neyse ki bu sefer korku olmayacak. Peregrine uzay aracı bu hurda parçalarından biri olmayacak. NASA konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Uzay ajansı, yaklaşık olarak depolama alanı büyüklüğündeki Peregrine uzay aracının yanmasının herhangi bir güvenlik riski oluşturmadığını duyurdu.

Peki bu görev neden başarısız oldu? NASA, Ay’a en son Apollo görevi sırasında ayak basmıştı. Şimdi ABD, uzun bir aradan sonra yeniden Ay’a ayak basmayı planlıyor. Bunun için çalışmalara başladı. Peregrine uzay aracı bu görevin bir parçasıydı. Uzay aracı 8 Ocak’ta fırlatıldı. Ancak kısa süre sonra yakıt sızıntısı sorunuyla karşılaştı. Ne yazık ki bu sorun uzay aracının ay yüzeyine ulaşmasını engelledi.

NASA’nın “ultra sessiz” süpersonik uçağı için geri sayım!

Ancak uzay aracını tasarlayan şirket Astrobotic, bunu tam olarak bir başarısızlık olarak tanımlamıyor. Çünkü şirket, yakıt sızıntısındaki bir miktar azalma nedeniyle uzay aracını beklenenden çok daha uzun süre çalışır durumda tutmayı başardı.

Astrobotic CEO’su John Thornton geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı:

“Ekibimizin bu görevde başardıklarından çok gurur duyuyorum. Pazartesi günkü itici güç anomalisinden sonra uzay aracını kurtarmak ve çalıştırmak için muazzam zorlukların üstesinden gelen görev kontrol ekibimizin kahramanca çabalarına ilk elden tanık olmak büyük bir onur. Bu görev zaten gerçekleşti.” bize çok şey öğretti. Bu aynı zamanda Ay’a yapılacak bir görev.” “Bir sonraki görevimizin yumuşak bir iniş gerçekleştireceğine dair bana büyük güven verdi.”

divrigiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu