Ekonomi

Küresel piyasalarda enflasyon kaygıları

Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon endişelerini yeniden canlandırmasıyla dolar yükselişe geçti.

Doların gelişmiş ülke para birimlerine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Endeksi Salı günü yüzde 0,7 yükselerek Mart ayındaki zirvesi olan 1.254 puana ulaştı.

Enflasyon kaygılarının yanı sıra yoğun özel sektör tahvil ihraçları da ABD tahvil faizlerinin yükselmesine neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Salı günü 8 baz puan artışla %4,26’ya yükseldi.

ABD borsalarında yaşanan kayıp Asya piyasalarına da yansıdı.

Döviz kuruna müdahale edilebileceğinin duyurulduğu Japonya’da endeksler Asya’nın geri kalanından olumlu ayrıştı. Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerini uzatacaklarını açıklamasının ardından 90 doların üzerine çıkan Brent petrolün varil fiyatı bu seviyelerini koruyor.

Brent petrol fiyatları 90 dolara ulaştı

Brent petrol fiyatları, OPEC+ üreticilerinin arz kesintilerini uzatma kararının ardından Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 90 dolara ulaştı.

Suudi Arabistan, kırılgan küresel petrol piyasasını desteklemek için tek taraflı petrol üretim kesintisini üç ay daha uzattığını duyurdu. Bu atılımla birlikte ülkenin petrol üretimi, günde yaklaşık 9 milyon varil ile son birkaç yılın en düşük seviyesinde kalacak. Rusya da yıl sonuna kadar günde 300 bin varil petrol kesmeye devam edeceğini duyurdu.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintileri sonucunda küresel petrol stoklarının azalması, son dönemde ham petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

kargihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu