Haber

Xi, Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü İçin Yapılan BM Toplantısına Tebrik Mesajı İletti

BEİJİNG, 30 Kasım (Xinhua) — Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Filistin Halkıyla Milletlerarası Dayanışma Günü ismine Salı günü düzenlenen BM toplantısına tebrik iletisi iletti.

Xi, iletisinde, Filistin sıkıntısının Ortadoğu meselesinin merkezinde yer aldığını, Filistin meselesinin kapsamlı ve adil tahlilinin bölgesel barış ve istikrar kadar milletlerarası hakkaniyet ve adaletle de alakalı olduğunu söyledi.

Xi, Filistin ve İsrail’in barış içinde birarada yaşamasının, Arap ve Yahudi uluslarının ortak kalkınmasının uzun vadede her iki tarafın da çıkarına olduğunu ve tüm ülke halklarının ortak isteği olduğunu belirtti.

Xi, memleketler arası toplumun iki devletli tahlile bağlı kalması, Filistin problemini milletlerarası gündemde ön plana çıkarması ve Filistin halkının bağımsız devlet hayalini yakın bir tarihte gerçekleştirmesine yardımcı olması gerektiğini söz etti.

Xi, Çin’in Filistin halkının meşru ulusal haklarını geri kazanma davasına tutarlı ve kararlı bir şekilde destek verdiğini, Filistin-İsrail barışını ve barış görüşmelerini aktif olarak desteklediğini vurguladı.

Çin’in, Filistin Ulusal Yönetimi’nin ve Filistin’deki tüm taraflar ortasında birliğin güçlendirilmesini desteklediğini söyleyen Xi, Filistin ve İsrail’in Ortadoğu’daki barış sürecini tekrar rayına oturtmak için mümkün olan en kısa müddette barış görüşmelerine yine başlamalarına ait umudunu lisana getirdi.

Xi, Çin’in her zaman olduğu gibi Filistin tarafına insani ihtiyaçlar ve kalkınma yardımı sağlayacağını, kapasitesini artırmasını destekleyeceğini, ekonomisini geliştirmesine ve insanların geçim kaynaklarını iyileştirmesine yardımcı olacağını belirtti.

Xi, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi ve sorumlu bir büyük ülke olarak Çin’in, Ortadoğu’da kalıcı barışa, kozmik güvenliğe ve ortak refaha olumlu katkılar sağlamak için memleketler arası toplumla birlikte çalışmaya devam edeceğini de kelamlarına ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu