Ekonomi

BoE faiz indirimi tartışması: Ekonomistler Haziran mı yoksa 3. çeyrek mi diyor?

Ekonomistler, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) borçlanma maliyetlerini ne zaman düşüreceği konusunda bölünmüş durumda; tahminler faiz indiriminin Haziran ayında ya da bir sonraki çeyrekte gerçekleşebileceğini gösteriyor. Merkez Bankası’nın kararının, Haziran ayında harekete geçmesi beklenen Avrupa Merkez Bankası ve Eylül ayında faiz indirimine gideceği tahmin edilen ABD Merkez Bankası’nın eylemleriyle uyumlu olması bekleniyor.

BoE Başkanı Andrew Bailey ve Başkan Yardımcısı Dave Ramsden tarafından yapılan son açıklamalar, İngiltere’de enflasyonun öngörüldüğü gibi düştüğüne ve kalıcı yüksek enflasyon riskinin azaldığına işaret ediyor. Bu gelişme olası bir faiz indiriminin önünü açmıştır. BoE, Ekim 2022’de %11,1 ile zirve yapan enflasyonla mücadele etmek için Aralık 2021 ile Ağustos 2023 arasında borçlanma maliyetlerini 515 baz puan artırdıktan sonra, şimdi bir indirim yapmayı düşünüyor.

Enflasyon Şubat ayındaki %3,4’ten Mart ayında %3,2’ye geriledi, ancak BoE’nin hedefi olan %2,0’nin hala üzerinde. Yakın zamanda 17-23 Nisan tarihleri arasında yapılan bir anket, tüm katılımcıların BoE’nin 9 Mayıs’ta Banka Faizini %5,25’te tutmasını beklediğini ve medyan tahminlerin ilk indirimin bir sonraki çeyrekte gerçekleşeceğini öngördüğünü ortaya koydu.

Ancak görünüm oldukça dengeli. Ankete katılan ekonomistlerin neredeyse yarısı, 63 ekonomistten 30’u, faiz indiriminin üçüncü çeyrekte, 31’i ise Haziran ayında yapılmasını bekliyor. Diğer ikisi ise Kasım ayında bir indirim öngörüyor. ING Financial Markets ekonomistlerinden James Smith, hizmet enflasyonunun inatçı bir seyir izlemesi halinde zamanlamanın Ağustos ayına kayabileceğini belirtirken, kararın yakın olduğunu da kabul etti.

Tahminler, Banka Faizinin ikinci çeyreğin sonunda %5,25’te kalacağını, üçüncü çeyreğin sonunda %4,75’e düşeceğini ve yılsonunda %4,50’ye ulaşacağını gösteriyor. Piyasa beklentileri bu tahminlerle uyumlu olup, ilk faiz indirimi Ağustos ayı için fiyatlanmıştır.

Devlet tahvili ihalelerine doğrudan teklif verebilen yaldızlı piyasa yapıcıları (GEMM’ler) faiz indiriminin zamanlaması konusunda neredeyse eşit oranda bölünmüş durumda. Ankete katılan 15 GEMM’den sekizi Haziran ayını tercih ederken, yedisi Ağustos ayını seçti. BoE’nin yılın geri kalanında Banka Faizini sabit tutma olasılığı sorulduğunda, ekonomistlerin çoğunluğu bu olasılığı düşük olarak değerlendirirken, yalnızca bir tanesi yüksek bir olasılık olduğunu öne sürdü.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Enflasyonun bu çeyrekte ve önümüzdeki çeyrekte ortalama %1,9 olması, ancak dördüncü çeyrekte %2,0’nin üzerine çıkması ve en azından 2025’in sonuna kadar bu seviyede kalması bekleniyor. Enflasyon için medyan tahmin bu yıl için %2,5 ve gelecek yıl için %2,2’dir.

Birleşik Krallık’ın ekonomik büyümesinin bu yıl %0,4 ile mütevazı bir düzeyde gerçekleşeceği, 2025 ve 2026 yıllarında ise sırasıyla %1,2 ve %1,4’e yükseleceği öngörülüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberosmaneli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu